Epizóda 6.: Správne triedenie – papier

Recykláciou papiera sú emisie skleníkových plynov uhlíka 4 až 5-krát nižšie. Recykláciou papiera sa znižuje znečistenie ovzdušia o 75 % a vody o 35 %.

Už v predošlej epizóde si sa vďaka článku o recyklácii zo stránky www.triedime.sk dozvedel/a, že papier sa dá recyklovať 5- až 7-krát, pretože celulózové vlákno sa v ňom postupne skracuje. Príkladom posledného recyklátu je obal na vajíčka, alebo podnos pod nápoje či kávu v stánkoch rýchleho občerstvenia.

Aj keď sú jednorazové plienky vyrobené z veľkej časti z papiera, do modrého kontajnera nepatria. Obsahujú chemické látky a gélovú výplň. Ale to už predsa vieš z epizódy o recyklácii. Len pre potreby výroby jednorazových plienok zaplatí životom celosvetovo ročne viac ako 1 mld. stromov. Z týchto plienok potom vznikne ročne toľko odpadu, že keby sme ich poukladali vedľa seba, tak by sme vytvorili cestu dlhú 7-krát na mesiac a späť. Preto je lepšie používať plienky látkové, ktoré sa dajú viackrát vyprať a dieťa si pri nich rýchlejšie privykne chodiť na nočník. Medzi triedený zber papiera nepatrí ani mokrý, mastný, povoskovaný, hrubo zašpinený, ba ani termopapier. Termopapier je papier špecifického chemického zloženia. Je to ten papier, ktorý sa používa napríklad na účtenky, je hladký a písmo na ňom často vybledne.